7/16/2009

Får det lov att vara något kortlivat och onaturligt?

Grisen


"År 2006 dödades 3 000 000 grisar i Sverige. Hangrisarna kastreras någon dag efter födseln, bland annat för att påverka köttets lukt och smak. Ingreppet görs utan bedövning och är mycket smärtsamt. Efter ungefär en månad skiljs smågrisarna från mamman, det är mycket tidigare än den naturliga tiden för avvänjing, som är cirka 17veckor hos grisar.

Efter tre månader intensifieras uppfödningen. Grisarna hålls cirka tio individer per box inomhus i stora hallar. Trängsel och konkurrens vid de två till tre måltiderna per dag gör att grisarna stressas. Detta kan leda till diarré, magsår och beteendestörningar. 99% av grisarna får aldrig vara utomhus.
Vid ungefär sex månaders ålder transporteras grisarna till ett slakteri. Där hissas de ned i koldioxid för att förlora medvetandet. Efter detta dödas de genom att halsen skärs upp och de förblöder."

Källor: 1) Statens jordbruksverk (2006)
2) Scientific panel for animal health and welfare (2004)
3) Jensen P (1993) Djurens beteende och orsaker till det
4) Wülbers-Mindermann M et al. (2000) Beteende anpassad svinhållning - för minskad stress och sjuklighet.


Fiskar och andra vattendjur


"Omkring fem miljarder fiskar dödas varje år i svenska vatten, enligt fiskeriverket. Dessutom dödas varje år ett oräkneligt antal andra vattenlevande djur som kräftor, musslor och räkor. De flesta fiskarna fångas i haven men så kallade fiskodlingar, där fiskar föds upp i inhägnader i vatten, är också vanliga.

Många har svårt att identifiera sig med och känna empati för fiskar. Det kan bero på att fiskarna leveri vatten så att vi sällen ser dem, de saknar ansiktsuttryck och skricker inte vid smärta som människor och många andra djur gör.

Men att fiskar kan känna smärta och lida är många forskare överens om. Trots det utsätts fiskarna för stort lidande när de fångas på krokar, fastnar i nät och kvävs till döds när de dras upp i luften, hanteras och dödas på plågsamma sätt."

Källor: 1) Fiskeriverket
2) Chandroo KP (2004) Can fish suffer?


Kycklingar


"År 2006 dödades närmare 73 000 000 kycklingar i den svenska köttindustrin. Kycklingarna käcks i maskiner och får aldrig träffa mamman. De hålls inomhus i stallar som rymmer tusentals individer.
Kycklingarna är avlade att växa mycket fort. Aveln leder till att kycklingarna utsätts för lidande, till exempel benproblem. För varje dag som går växer kycklingarna och det blir allt trängre. Upp till 24 kycklingar kan hållas på varje kvadratmeter.

Kycklignara får leva i ungefär 35 dagar. Då samlas de ihop, packas i burkar och transporteras till ett slakteri. Årligen skadas och självför cirka 150 000 kycklingar i samband med transporter i Sverige. På slakteriet hängs de i krokar upp ochned i fötterna, vid fullt medvetande. Kycklingarnas huvuden förs genom ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas innan halsen skärs upp och de förblöder till döds."

Källor: 1) Statens jordbruksverk (2006)
2) European Commission (2000)
3) Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket.
4) Livsmedelsverket


Hönor och tuppar


"I februari 2007 fanns det cirka 6 000 000 hönor i den svenska äggindustrin. Av dem hålls drygt 2 300 000 i burar. Upp till 16 hönor kan hållas i samma bur, och varje höna ska ha tillgång till minst 600 kvadratcentimeter, vilket motsvarar ett vanligt A4-papper.

Av de hönor som inte hålls i burar hålls de flesta inomhus i grupper på tusentals hönor. I en naturlig flock är det sällan fler än 20-30 individer. Ett allvarligt problem i stora grupper är onormala beteenden, till exempel fjäderplockning.

Hälften av alla kycklingar som kläcks är tuppar. Eftersom de inte lägger ägg dödas de direkt. Omkring 5 000 000 nykläckta tuppkycklingar dödas varje år i Sverige. Hönorna dödas när de inte längre anses lönsamma i produktionen, vid cirka 1 ½års ålder."

Källor: 1) Statens jordbruksverk Värphöneregistret.
2) Djurskyddsmyntighetens föreskrifter och allmänna råd...
3)Keeling L (2003)


Kor, tjurar och kalvar


"År 2006 fanns det närmre 1 600 000 kor, kalvar och tjurar i Sverige. Av dem var kanppt 400 000 kor inom mjölkindustrin. Drygt 465 000 kor, kalvar och tjurar dödades under året. För att korna ska producera mjölk måste de regelbundet föda kalvar. Det vanligaste är att kalven tar från kon direkt eller någon dag efter födseln. Både kon och kalven stressas av separationen och att inte få vara tillsammas stämmer dåligt överens med deras naturliga beteende.

Hälften av kalvarna som föds är hankalvar och eftersom de inte producerar någon mjölk dödas de för att bli köttprodukter. I genomsnitt får en ko i mjölkindustrin leva i fem år iannan hon dödas. Det går inte att skilja mölk- och köttindustrin från varandra eftersom 70% av det så kalladade nötköttet i Sverige kommer från djur inom mjölkindustrin."

Källor:
1) Statens jordbruksverk (2006) Husdjur
2) Statens jordbruksverk (2006) Animalieproduktion
3) Lidfors L et al. (2004) SLU, fakta Jordbruk
4) Jensen P (1993) Djurens beteende och orsaker till det
5) Arla. Hemsida: www.arla.se
6) Swedish Meats. Hemsida:
http://www.swe-dishmeats.com/

Från häftet: "Fördommar mot djur?" Av: Djurens rätt

Inga kommentarer: